Πέμπτη, 18 Ιουλίου, 2024
spot_img
spot_img

Top 5 ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Οι αντίπαλοι του «Αβέρωφ»: Τι απέγιναν τα τουρκικά θωρηκτά των Βαλκανικών Πολέμων

Εκτενές αφιέρωμα στη μοίρα των τουρκικών θωρηκτών που βρέθηκαν απέναντι στο θρυλικό θωρηκτό «Αβέρωφ» και το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό στους Βαλκανικούς Πολέμους παρουσιάζει το navalhistory.gr.

Όπως σημειώνεται, οι δύο κύριες μονάδες του οθωμανικού στόλου στους Βαλκανικούς Πολέμους ήταν τα «Μπαρμπαρός Χαϊρεντίν» και «Τουργκούτ Ρεΐς», της γερμανικής κλάσης Brandenburg (κατασκευής 1894) και είχαν αγοραστεί το 1910. Επρόκειτο για σκάφη υποδεέστερα του «Αβέρωφ». Τρίτη αξιόλογη μονάδα ήταν το πολύ παλιό θωρηκτό «Μεσουδιέ», που είχε κατασκευαστεί το 1875 στη Μ. Βρετανία και είχε ανακατασκευαστεί μεταξύ 1899-1905 στη Γένοβα. γενικά, το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό και ο τουρκικός στόλος ήταν σχετικά ισάξια από άποψης πυροβολικού, ωστόσο τα οθωμανικά πλοία υστερούσαν πολύ σε ταχύτητα.

Τα σκάφη αυτά δεν βυθίστηκαν στις δύο μεγάλες ήττες που υπέστησαν οι Τούρκοι από τον ελληνικό στόλο στις ναυμαχίες της Έλλης και της Λήμνου και συνέχισαν να είναι σε υπηρεσία τα επόμενα χρόνια, εν μέσω της περιόδου του Α′ Παγκοσμίου Πολέμου- περνώντας σε δεύτερη μοίρα, καθώς και τα δύο ναυτικά επιδίωκαν την αγορά νέων πολεμικών, σε μια κούρσα εξοπλισμού στο Αιγαίο, η οποία κατέληξε στην κατάσχεση σύγχρονων θωρηκτών που ναυπηγούνταν για την Τουρκία στη Βρετανία και την άφιξη στα Δαρδανέλια της γερμανικής μοίρας της Μεσογείου, με το καταδρομικό μάχης «Γκέμπεν» και το ελαφρύ καταδρομικό «Μπρεσλάου» προς ενίσχυση του οθωμανικού στόλου, που ουσιαστικά έμενε με τα πλοία των Βαλκανικών (τα δύο πλοία μετονομάστηκαν σε «Γιαβούζ» και «Μιντιλί»).

Πηγή

spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

spot_img

Δημοφιλή