Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
spot_img
spot_img

Top 5 ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Πανικός στο Μαξίμου πριν τις Ευρωεκλογές – Η ΝΔ χάνει τη δυναμική της και δεν μπορεί να πολώσει το κλίμα

Η ΧΑΜΗΛΗ συσπείρωση που εμφανίζει η Νέα Δημοκρατία στις δημοσκοπήσεις έχει προκαλέσει κόκκινο συναγερμό στο Μαξίμου. Για πρώτη φορά παραμονές εκλογών, το κυβερνών κόμμα μετά βίας εξασφαλίζει συσπείρωση 66%, γεγονός που αποδίδεται στη δυσαρέσκεια των παραδοσιακών ψηφοφόρων της Δεξιάς για την ανικανότητα που επέδειξε η κυβέρνηση στη διαχείριση του τεράστιου προβλήματος της ακρίβειας καθώς και στην τακτική συγκάλυψης που ακολούθησε στο έγκλημα που συντελέστηκε στα Τέμπη.

ΕΝΑ ΚΡΙΣΙΜΟ ποσοστό των παραδοσιακών ψηφοφόρων της Δεξιάς εκφράζει επίσης τη δυσαρέσκειά του για τους χειρισμούς στα εθνικά θέματα. Το επικοινωνιακό επιτελείο του Μαξίμου και ο μηχανισμός προπαγάνδας της κυβέρνησης επιδίδονται τις τελευταίες ημέρες σε εναγώνιες προσπάθειες για αλλαγή του κλίματος.

Τα διλήμματα για δήθεν σταθερότητα που εκπέμπει το Μαξίμου δεν φαίνεται να συγκινούν τη βάση της Νέας Δημοκρατίας. Το αφήγημα μπάζει από παντού ενώ στο κενό πέφτει και η κινδυνολογία για δήθεν προσπάθεια της αντιπολίτευσης να μετατρέψει τις ευρωεκλογές σε δημοψήφισμα κατά της κυβέρνησης.

Αυτό που φοβάται το Μαξίμου είναι το ενδεχόμενο να επαναληφθεί στις ευρωεκλογές το σύνδρομο της δεύτερης Κυριακής στον δήμο της Αθήνας. Η αποχή ενός κρίσιμου ποσοστού ψηφοφόρων της Δεξιάς οδήγησε σε εκλογική συντριβή τον Κώστα Μπακογιάννη.

Την εξέλιξη αυτή δεν είχαν καν φανταστεί οι επικοινωνιολόγοι του Μαξίμου που είχαν επαναπαυθεί στο ποσοστό του πρώτου γύρου.

Προβληματισμός επικρατεί και για το μεγάλο ποσοστό των αναποφάσιστων.

Οι ειδικοί της επικοινωνίας προειδοποιούν ότι αυτοί που εμφανίζονται στις δημοσκοπήσεις ως αναποφάσιστοι είναι οι πιο αποφασισμένοι να μαυρίσουν την κυβέρνηση.

Η αδυναμία της ΝΔ να εξασφαλίσει συσπείρωση λίγες ημέρες πριν την εκλογική αναμέτρηση ανάγκασε το επιτελείο του Μαξίμου να επιστρατεύσει για μια ακόμη φορά τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος θα συνεχίσει τις περιοδείες σε καθημερινή βάση.

Εχουν κινητοποιήσει επίσης ολόκληρο το στελεχιακό δυναμικό αλλά και τα κυβερνητικά στελέχη τα οποία περιοδεύουν σε κάθε νομό.

Τα υπουργεία είναι άδεια από υπουργούς, υφυπουργούς, Γενικούς Γραμματείς, μετακλητούς και στελέχη, γιατί έχουν επιστρατευτεί στον προεκλογικό αγώνα. Ισχυρές είναι και οι πιέσεις που ασκούνται σε βουλευτές, ειδικά σε αυτούς που είχαν αδρανήσει το τελευταίο διάστημα για να δείξουν τη δυσαρέσκειά τους στο Μαξίμου.

Τα τηλέφωνα πέφτουν βροχή και το μήνυμα που έχει σταλεί στους βουλευτές είναι ότι αν δεν πάνε καλά τα ποσοστά της ΝΔ στις εκλογικές τους περιφέρειες να μην περιμένουν σε καμία περίπτωση μελλοντική αξιοποίησή τους στην κυβέρνηση. Στο Μαξίμου επιχειρούν να σταθμήσουν και το ποσοστό της αποχής στις εκλογές.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΝΕΡΟ ΠΙΝΕΙ

Σε περίπτωση κατά την οποία η αποχή είναι οριζόντια, τα ποσοστά των κομμάτων δεν πρόκειται να σημειώσουν δραματικές αλλαγές.

Αν όμως η άποψη είναι στοχευμένη και αφορά κατά κύριο λόγο έκφραση διαμαρτυρίας απέναντι στην κυβερνητική πολιτική, τότε η Νέα Δημοκρατία κινδυνεύει να βρεθεί κάτω από το ψυχολογικό όριο του 30%.

ΠΗΓΗ

spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

spot_img

Δημοφιλή