Παρασκευή, 14 Ιουνίου, 2024
spot_img
spot_img

Top 5 ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Κατάθλιψη – Καθημερινές Συμπεριφορές που την Καμουφλάρουν

Κατάθλιψη-Άγχος-Στρες

Κατάθλιψη – Καθημερινές Συμπεριφορές που την Καμουφλάρουν


Η κατάθλιψη είναι ο ύπουλος εχθρός του σύγχρονου ανθρώπου.

Πρόκειται για μία σιωπηλή ψυχολογική νόσο, που μπορεί να καταστρέφει την ζωή μας, χωρίς να αφήνει κανένα εμφανές εξωτερικό σημάδι.

Πολλοί άνθρωποι παλεύουν για χρόνια με την κατάθλιψη χωρίς να αναγνωρίζουν ότι πράγματι πάσχουν από αυτήν.

Αυτό διότι δεν πρόκειται για μία ψυχολογική κατάσταση που απαραίτητα συνδέεται με την έντονη θλίψη και την απομόνωση από τον κοινωνικό μας περίγυρο.

Αντίθετα, η κατάθλιψη έχει πολλά πρόσωπα και μπορεί να κρύβεται ακόμη και πίσω από τα μεγαλύτερα χαμόγελα και τους πιο εύθυμους ανθρώπους.

Εάν ωστόσο υποψιάζεστε ότι μπορεί να πάσχετε από αυτήν, ενδέχεται να αναγνωρίσετε στον εαυτό σας κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα που την καμουφλάρουν:

 

Τελειομανία

Προσπαθείτε να κάνετε διαρκώς το καλύτερο με ό,τι κι αν ασχολείστε και έχετε την τάση να αναλαμβάνετε περισσότερες ευθύνες από εκείνες που σας αναλογούν.

Επιδιώκετε να είστε τέλειος γονέας, ολοκληρωμένος επαγγελματίας, αρχηγός της παρέας, ιδανικός σύντροφος και ούτω καθεξής.

Το αποτέλεσμα;

Το καθημερινό σας πρόγραμμα είναι εξοντωτικό αφού έχετε φροντίσει να γεμίσετε κάθε ώρα και λεπτό με κάποια δραστηριότητα.

Δεν χαλαρώνετε ποτέ, διότι αυτό σας γεμίζει με ενοχές ή ίσως γιατί ενδόμυχα γνωρίζετε ότι αν το κάνετε αυτό θα έρθει στην επιφάνεια η κατάθλιψη.

Έχετε ανάγκη για πλήρη έλεγχο

Η ανάγκη για συνεχή έλεγχο είναι εξουθενωτική και έτσι πολύς χρόνος δαπανάται για τα πράγματα που μπορεί να προκύψουν και να διακόψουν αυτόν τον έλεγχο.

Ίσως να μην είναι προφανές στους άλλους ότι το άγχος αυτό υπάρχει.

Περισσότερο εμφανές γίνεται όταν οι άνθρωποι γύρω σας σάς επαινούν και σας θαυμάζουν για το πώς τα φροντίζετε όλα στην εντέλεια.

Πολλοί άνθρωποι παλεύουν για χρόνια με την κατάθλιψη χωρίς να αναγνωρίζουν ότι πράγματι πάσχουν από αυτήν.Πολλοί άνθρωποι παλεύουν για χρόνια με την κατάθλιψη χωρίς να αναγνωρίζουν ότι πράγματι πάσχουν από αυτήν.

Προσθέτετε διαρκώς στόχους

Πρόκειται για στόχους όλων των ειδών, επαγγελματικοί, προσωπικοί, περίπλοκοι είτε απλοί και καθημερινοί.

Προφανώς, το να χρησιμοποιείτε στόχους και επιτεύγματα είναι ένας τρόπος για να αισθάνεστε πολύτιμοι και να αποσπάσετε τον εαυτό σας από κάθε εσωτερική ανασφάλεια ή φόβο.

Δεν αποδέχεστε ότι ζορίζεστε

Αποφεύγετε ή απορρίπτετε τον θυμό, τις δικαιολογίες και όλα τα επώδυνα συναισθήματα.

Αντί αυτής της συμπεριφοράς χαμογελάτε, ερχόμενοι συχνά σε αντίθεση με αυτό που πραγματικά σας συμβαίνει.

Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα σοβαρό όταν υπάρχει αυτοκτονικός ιδεασμός, καθώς δεν αφήνετε να μπει κανείς στον κόσμο σας, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε καταστροφικές συνέπειες.

Δηλώνετε συνεχώς τυχεροί και ευλογημένοι

Το να είναι κανείς ολιγαρκής, αισιόδοξος και ευγνώμων, μπορεί να επηρεάσει θετικά την ψυχική υγεία.

Μπορεί όμως και να είναι κακό, καθώς δεν αφήνει το άτομο να προχωρήσει παρακάτω.

Ωστόσο, αυτού του τύπου ο συμβιβασμός μπορεί να υποκρύπτει κάτι πολύ σοβαρότερο όπως καμουφλαρισμένη απογοήτευση ή ακόμη χειρότερα κατάθλιψη.


Πηγή

spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

spot_img

Δημοφιλή