Σπείρα, τα μέλη της οποίας διευκόλυναν παράνομους μετανάστες να ταξιδέψουν αεροπορικώς σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη έναντι αμοιβής, εξάρθρωσαν τα στελέχη της Ασφάλειας του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, τα οποία προχώρησαν στη σύλληψη 9 ατόμων, μελών της οργάνωσης, εκ των οποίων τα τρία έχουν κατηγορηθεί και στο παρελθόν για παρόμοια αδικήματα.
Όπως προέκυψε από την έρευνα των αστυνομικών, τα μέλη του κυκλώματος ξεκίνησαν τη δράση τους τουλάχιστον από τον περασμένο Ιούλιο και διευκόλυναν μόνον υπηκόους Σομαλίας, σε μία προσπάθεια να ελαχιστοποιήσουν τις πιθανότητες αποκάλυψης της δράσης τους.
Αφού εντόπιζαν αλλοδαπούς που επιθυμούσαν να αναχωρήσουν με προορισμό ευρωπαϊκές χώρες, αρχικά μεριμνούσαν για την διαμονή τους σε διαμερίσματα «safe houses» και στη συνέχεια τους οδηγούσαν σε καταστήματα για την προμήθεια κατάλληλων ρούχων.
Στη συνέχεια τους προμήθευαν με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα ή γνήσια έγγραφα που είχαν εκδοθεί υπέρ άλλου ατόμου, και έχοντας μεριμνήσει για την υπόλοιπη προετοιμασία του ταξιδιού (έκδοση καρτών επιβίβασης, κράτηση εισιτηρίων κ.λπ.) τους συνόδευαν στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών έως και την επιβίβασή τους σε αεροσκάφη πτήσεων προς ευρωπαϊκούς προορισμούς, καθοδηγώντας τους σε όλα τα στάδια για την αποφυγή αστυνομικού ελέγχου.
Η αμοιβή του κυκλώματος κυμαινόταν από 3.000 € έως 5.000 €. Ως προς τη μεταφορά των χρημάτων, τα άτομα μετέβαιναν στο κατάστημα του 54χρονου, παρέδιδαν το συμφωνηθέν ποσό και λάμβαναν αποδεικτικό- βεβαίωση (χαρτί). Το ποσό «αποδεσμευόταν», ώστε να πληρωθεί η οργάνωση, όταν ο αλλοδαπός θα αναχωρούσε επιτυχώς για την έτερη ευρωπαϊκή χώρα, ενώ ο ίδιος κρατούσε σχετική προμήθεια.
Τα μέλη της οργάνωσης είχαν διακριτούς ρόλους:
– Αρχηγικά μέλη της ομάδας και συντονιστές ήταν ο 32χρονος και ο 38χρονος. Ο ρόλος τους ήταν να εντοπίζουν και να συνάπτουν συμφωνίες με τα άτομα που επιθυμούν να εξέλθουν από τη Χώρα. Συγχρόνως, κανόνιζαν για την προμήθεια των εγγράφων, ενώ ορισμένες φορές αναλάμβαναν και τα λοιπά στάδια της μεταφοράς τους στον αερολιμένα και σε καταστήματα για προμήθεια ρούχων.
– Ο 60χρονος, ο 46χρονος, ο 36χρονος, ο 42χρονος, καθώς και η 22χρονη και 32χρονος μη συλληφθέντες, είχαν ως βασική αρμοδιότητα να μεταβαίνουν στο αεροδρόμιο και να κατευθύνουν τους αλλοδαπούς στους χώρους του αερολιμένα Αθηνών,
– Ο 38χρονος οδηγούσε τα άτομα για προμήθεια ρούχων, ενώ είχε επιφορτιστεί με το ρόλο του «οδηγού» της ομάδας,
– Η 45χρονη διαχειριζόταν τα safe houses ενώ,
– Ο 54χρονος είχε το ρόλο του εισπράκτη- εγγυητή, που διέθετε νομιμοφανή επιχείρηση στην Αθήνα.
Σημειώνεται ότι στις περιπτώσεις που το διακινούμενο άτομο ήταν γυναίκα, παρουσίαζαν ότι είχε κινητικά προβλήματα και χρησιμοποιούσαν για τη μεταφορά της εντός του χώρου του αερολιμένα, αναπηρικό αμαξίδιο.
Από την προανακριτική έρευνα της ανωτέρω υπηρεσίας, εξιχνιάστηκαν 16 περιπτώσεις απόπειρας εξόδου 19 διακινούμενων αλλοδαπών με την καθοδήγηση και υποστήριξη μελών του κυκλώματος, οι οποίοι επιχείρησαν μέσω του Αερολιμένα Αθηνών να αναχωρήσουν με την ανωτέρω μεθοδολογία.
Από τις συνολικές έρευνες στις οικίες των μελών βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
– Το χρηματικό ποσό των 4.540ευρώ, των 400 δολαρίων Η.Π.Α., των 400 Κορόνων Σουηδίας και των 400 Κορόνων Δανίας
– 21 κινητά τηλέφωνα
– 3 φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές
– 20 διαβατήρια, 6 άδειες διαμονής, 10 Δελτία Αιτούντος Άσυλο, 6 δελτία ταυτότητας, 6 λοιπά έγγραφα
– Ιδιόχειρες σημειώσεις.
Σε έρευνα στις 2 οικίες «safe houses» της ομάδας εντοπίστηκαν 7αλλοδαποί οι οποίοι στερούνταν δικαιολογητικά νόμιμης παραμονής στη Χώρα και για τους οποίους κινήθηκε η διαδικασία της διοικητικής τους απέλασης.